tisdag 28 februari 2012

Joss Whedon - Det rör på sig



Joss Whedon som bland annat ligger bakom Buffy the vampire slayer, Angel, Firefly och Dollhouse har slagit sina påsar ihop med Drew Goddard som tidigare skrivit bland annat några avsnitt i Buffy, Angel och Lost. Han skrev även Cloverfield.




Tillsammans har de skapat filmen The cabin in the woods som handlar om fem vänner som åker till en avlägsen stuga i skogen där dåliga saker händer dem. Har vi sett det förut? Japp, inget snack om saken. Stugor i skogen har nog alla skräckfantaster lärt sig är dåliga för hälsan. 


Vad är det då som berättigar Whedon och Goddard att skapa ännu en stugfilm? Ja, de utlovar ”a mind blowing horror film that turns the genre inside out”. Det man får se i trailern visar ju faktiskt att det verkar hända en hel del saker utöver det vanliga. 



Eftersom jag gått och väntat sedan Finska vinterkriget på att Joss Whedon ska klämma ur sig något nytt ser jag fram emot The Cabin in the woods. Och hoppas den är bra. Och att den kommer till Sverige. Premiär i USA är 13 april.

Jag hoppas att han efter The Avengers, Much ado about nothing och In your eyes kan skapa ännu en episk TV-serie. Eller kanske en Dr. Horrible's Sing-Along Blog 2. Helst båda delarna.

onsdag 22 februari 2012

The Devil Inside - snart på bio



Filmen handlar om Isabella som försöker ta reda på vad som hände en kväll för 20 år sedan då hennes mor - Maria - erkände att hon mördat tre personer. Isabella reser till Italien där Maria sitter inspärrad på ett mentalsjukhus. Till sin hjälp tar hon två exorcister för att utröna om hennes mor bara är sinnessjuk eller om hon verkligen är besatt.



Det påstås att filmen är baserad på verkliga händelser. Sådana uttalanden får mig alltid att tänka att den absolut inte är det. För mig spelar det däremot ingen roll då jag faktiskt är van vid att film är påhittad. Till skillnad från de stackare som inte kan njuta av en film om den inte är verklighetstrogen.


Jag har hur som helst alltid gillat filmer om exorcism. Den har Svensk biopremiär den 2:a mars.



tisdag 21 februari 2012

Sommar, sol och död


Vintern är lång och jag börjar bli less. Jag längtar efter sommaren och att få bada i sjöar och hav. Det fick mig att tänka på något jag såg när jag var liten.



Under 80-talet samarbetade Stephen King och George A. Romero och skrev ihop några små skräckhistorier som samlades under namnet Creepshow (1983) och Creepshow 2 (1987). Romero regisserade även den första.



Som tonåring snubblade jag över dessa och speciellt en historia satte sina spår; The Raft från Creepshow 2.
Ung som jag var med livlig fantasi kunde jag lätt föreställa mig konstiga oljefläckar som åt allt i sin väg. Närmsta sjö som vi brukade åka och bada i hade naturligtvis också en flytbrygga. Naturligtvis förstod jag ju att det inte skulle komma en oljefläck och äta upp mig men ibland kröp ”tänk om” in i huvudet på en och den där ilningen av skräck gick igenom kroppen varpå man snabbt fick simma in till land. Idag tror jag ännu mindre på oljefläckar med medvetande men fortfarande kan ett litet tvivel dyka upp. Jag älskar ändå att bada, konstigt nog. Däremot synar jag sjöarna noga innan jag tar mig ett dopp.



För övrigt så såg jag om både Creepshow 1 och 2 för några år sedan och de var fortfarande bra. 2006 gjordes en Creepshow 3, däremot hade King eller Romero inget med den att göra. Jag har däremot inte sett den så jag ska inte yttra mig ifall den är bra eller dålig.

måndag 20 februari 2012

Tucker & Dale vs Evil (2010)


Tucker och Dale besöker för första gången deras semesterhem uppe bland bergen. De tror att de i lugn och ro ska få restaurera kåken men deras planer omkullkastas när ett gäng collegeungdomar anfaller.

Varför anfaller då dessa ungdomar? Jo, det är nämligen så att Tucker och Dale ser ut som stereotypiska hillbillies, kör en stereotypisk hillbilly-bil och äger ett stereotypiskt hillbilly-hus. När de två räddar Allison från att drunkna tror hennes vänner att de i sann hillbilly-anda har kidnappat henne och ska impregnera henne med sin hillbilly-säd alternativt kannibalisera henne. 


 
Så är ju då inte fallet eftersom Tucker och Dale faktiskt är trevliga killar. Medan Dale och Allison lär känna varandra smider hennes vänner planer för att befria henne. Tyvärr har dessa ungdomar otur när de försöker navigera i vildmarken och råkar dö lite här och där. De som ännu inte lyckats spetsa sig själv på träd etc är övertygade om att Tucker och Dale ligger bakom dödsfallen och startar öppet krig mot dem. Tucker och Dale måste nu försvara sig mot storstadens fasor – collegeungdomar.

Tucker & Dale vs Evil är en helt hysteriskt rolig film med bra specialeffekter och en totalt knäpp men ändå fungerande plot. Den innehåller en del blod och gore så är man inte ute efter skräck-aspekten utan bara vill ha en komedi får man leta vidare. Om man som jag uppskattar en bra skräck-komedi bör man se den idag. Nu.

söndag 19 februari 2012

Remakes del 4

Suspiria


David Gordon Green (som bland annat regisserat Your Highness) har haft planer på att göra en remake på Dario Argento's underbara film Suspiria.
Okej att filmen har logikluckor och är rätt dum men det vägs upp av 70-talets färger, mönster, mentalitet och underbara ljud. Atmosfären är helt magisk. Det är mer en upplevelse än en film. Originalet har dessutom filmhistoriens mesta och bästa mangina.

Alida Valli och Miguel Bosé som Miss Tanner och Mark.

Tapeterna är episka och fick mig att inse att jag kanske valt fel när jag tog en ljusbeige med blommor till hallen istället för in-your-face sammetsblå:
 

David säger i alla fall att han ska vara trogen originalet men göra lite ändringar så det inte blir en kopia rakt av, men en del dialoger och scener kommer att vara likadana. Jag hoppas ju att Mark får behålla sina stiliga byxor.

Jag har lite svårt att föreställa mig hur en remake skulle kunna bli lika bra då det idag inte skulle kännas trovärdigt med originalets helt galna inredning och knasiga frisyrer, som är en viktig del av filmupplevelsen då hela paketet blir så vackert att se på. Att han tydligen ska ha den episka originalmusiken i ny tappning kan ju göra att det hela blir lite bättre, men fortfarande.. mja. Tveksam. Tur då att det fortfarande verkar tveksamt om filmen kommer att bli av över huvud taget.

lördag 18 februari 2012

Remakes del 3


The Evil Dead


Ingen Bruce Campbell. Ingen Ash. Egentligen behövs det inte sägas mer. Men.. jag ska ändå ta mig tid att skriva några ord om denna film som planeras släppas i april 2013. Sam Raimi har gett sitt godkännande men han kommer inte att regissera filmen. Här har man gått och hoppats på en uppföljare med Bruce Campbell i flera år och så bestämmer de sig för att klämma ur sig en remake. Besvikelsen är total.

Den kommer att handla om en bror och en syster som med några kompisar åker till en öde stuga för att hjälpa systern med sitt drogmissbruk. Där lyckas någon läsa ur Necronomicon och skit börjar hända.
Tydligen är det den kvinnliga karaktären som ska ”ersätta” Ash. Ska man skratta eller gråta? Jag antar att man får veta svaret på den frågan om lite mer än ett år.

fredag 17 februari 2012

Remakes del 2


Troll Hunter


Här vill jag bara skratta. Filmen var knappt ett halvår gammal när rättigheterna till den köptes upp och folk började fila på ett manus anpassat för Amerika. Lycka till att få rätt känsla, skönhet och humor. Den Norska trollkulturen saknar motstycke i Amerika och förlorar på så sätt all charm och trovärdighet. Ser inte fram emot 2014 då den planeras släppas.

Poltergeist



Under 2013 ska vi alltså få se Poltergeist i nytappning. Det finns inte mycket information ute ännu men jag är skeptisk. Troligtvis för att jag tycker att originalet håller än idag och är så svinigt bra. 
Däremot gillar jag den här typen av film otroligt mycket så jag kommer att hoppas på det bästa och sätta mig och se den ändå.


Carrie



Originalet från 1976 tycker jag fungerar än idag. Sissy Spacek gör rollen som Carrie väldigt bra och trovärdigt. Min oro är att de nu kommer att ta någon hollywoodsnygging och fula ner henne med tjocka glasögon och hängselbyxor, som de har en tendens att göra, istället för att ta den mer alldagliga flickan som faktiskt skulle göra karaktären rättvisa. Den här filmen känner jag faktiskt inte det minsta behovet att se. Så då spelar det ingen roll att jag inte har någon aning om när de tänker klämma ur sig den på bio alt direkt till dvd.

torsdag 16 februari 2012

Remakes del 1


Nu härjas det fritt bland gamla (och nya) filmer och remakes sprutar fram till höger och vänster som ett dagisbarns aldrig sinande snor.

 
Night of the Living Dead


Filmen släpptes 1968 och sedan dess har det gjorts ett antal remakes, och även flera färgläggningar av originalet. Om ryktena stämmer så är det dags för ännu några nytolkningar av den gamla klassikern. Jag såg remaken från 1990 och var inte speciellt imponerad. Det återstår att se om något framtida projekt med namnet Night of the Living Dead kommer att vara värt att titta på. Att bena ut vad som är vad av de kommande filmerna är som att försöka klia sig själv på ryggen med stortån. Frågan är om man ens orkar bry sig då vem som helst verkar få göra vad som helst med just Night of the Living Dead. Kanske har det att göra med att någon (här skiljer sig åsikterna om vem) glömde att placera ett copyright-märke på rätt ställe så ingen fick rättigheter till filmen. I år verkar i alla fall tre olika filmer med Night of the Living Dead i titeln vara på gång. Det verkar vara svårt att komma på något originellt nu för tiden.


Fåglarna 


Fåglarna från 1963 är en film jag själv inte har speciellt starka band till så här kan jag tänka mig att se en remake utan att känna mig smutsig. Däremot ska jag nog försöka få min kära mor att se den då hon såg originalet på bio och faktiskt kan relatera till den på rätt sätt. Att hon idag avskyr skräckfilmer och vägrar se dem är en nackdel men jag får fundera ut något sätt att övertala henne. Remaken är tänkt att släppas under 2013.

The Orphanage


Det spanska originalet är från 2007 och känns för mig helt åt helvete för ny för att ens fundera på en remake. Men å andra sidan så är det Amerika vi talar om här och de verkar ju ha ett himla problem att läsa undertexter. Guillermo del Toro som producerade originalet ska även producera remaken och vara med och skriva manuset. Om det berättigar en amerikansk version bara för att han lägger ett finger på den återstår att se under 2013.


måndag 13 februari 2012

Final Destination 5 (2011)


Medarbetarna på Presage Papers kontor ska åka på en resa tillsammans för att bygga upp lagandan. På bussen får Sam en vision om att bron de håller på att köra över kommer att kollapsa. Han varnar sina medpassagerare och åtta av dem överlever, bara för att senare dö en efter en. Sam inser att något övernaturligt ligger bakom och gör allt han kan för att rädda sig själv och sina vänner. 


När Final destination 1 kom år 2000 tyckte jag den var underhållande med sitt koncept. Även del 2 gick att se då den hade anknytning till ettan men var inte alls lika bra. Trean kände jag aldrig ett behov av att se och fyran såg jag men glömde lika fort. Problemet med uppföljarna var att man redan visste exakt vad som skulle hända. När då del fem kom hade jag inga förhoppningar alls om att den skulle vara bra men den inleder med en stark öppningssekvens på bron när den kollapsar som jag verkligen gillade. Därefter följer intressanta och innovativa dödsscener som hindrar en från att bli uttråkad. Det byggs upp ordentligt inför kommande smärta för de inblandade så man har gott om tid att sitta och kvida i soffan åt de otäcka saker man VET kommer att hända. Sedan händer något helt annat, men fortfarande lika smärtsamt. Filmen avslutas sedan på ett sätt som knyter ihop den fint med sina föregångare. 

  
Tony Todd är åter igen med som den konstiga, hjälpsamma och läskiga rättsläkaren William Bludworth.

  
Extramaterialet på dvd'n är inte speciellt omfattande men det visar lite hur de gjorde olika specialeffekter och man får även veta att Jacqueline MacInnes-Wood som spelar Olivia Castel själv satt med ögonöppnaren den tid det tog att spela in hennes scen hos ögonläkaren. Jag har själv glasögon och har väl drömt om att kanske slippa dem någon dag, men den dagen hamnade väldigt mycket längre fram i tiden tack vare Jacqueline.

Tack till Warner Bros för recensionsex.

onsdag 8 februari 2012

F (2010)


Robert Andersson blir slagen av en av sina elever efter att ha hånat honom inför klassen för hans låga betyg. Skolledningen tvingar honom att ta tjänsteledigt ett tag för att han inte ska bli stämd av pojkens föräldrar. Ett år går och han är tillbaka på en arbetsplats där han inte längre är önskad då han tack vare händelsen blivit alkoholiserad och paranoid. En kväll, när han gett sin egen dotter kvarsittning tar sig en grupp med mordiska ungdomar in i skolan och går lös på de stackare som fortfarande är kvar i byggnaden.


Det som gör F lite obehaglig är det faktum att det inte är något övernaturligt alls utan bara idiotiska ungdomar med konstiga idéer om att det är okej att skada folk bara för att de representerar något de föraktar. Däremot faller konceptet lite då man inte får något band till mördarna, man får aldrig se deras ansikten eller höra dem prata så de blir Jason-kloner i hoodies istället för hockeymasker. Det gör dem näst intill omänskliga och alltså inte så störande sjuka som de skulle kunna vara om man sätter en ungdoms ansikte på ondskan.Trots det en bra film med några svåra val för huvudkaraktären.

onsdag 1 februari 2012

En liten varning. Eller två.



 Efter att ha sett den inte allt för bra filmen Rest Stop satte jag mig för att se Carny från 2009. Jag hade absolut inte höga förväntningar men den lyckades ändå vara sämre än jag trodde att den skulle vara. Jag somnade efter kanske halva filmen och gjorde så utan dåligt samvete. I vanliga fall brukar man ju kämpa emot när ögonlocken vill slutas men den här gången lät jag det ske. Det jag hann se var att en extremt liten småstad får besök av en omkringresande karneval där de har en freakshow. De har just köpt in ett nytt freak i form av en flygande demon som inte går att söva. Naturligtvis slipper den lös och dödar folk medan poliserna gör sitt absolut värsta för att hantera situationen.


 

Dagen efter är det åter igen dags för en film, denna gång 2012: Ice Age. Det här är inte en uppföljare på Ice Age som utspelar sig i nutid, vilket är synd för det hade säkert varit bättre. Istället handlar det om en glaciär som sprängs och glider söderut i 200 mph och mejar ner allt i sin väg. Saken är den att filmen verkar ha haft noll budget för skådespelarna är urdåliga, specialeffekterna suger och handlingen är knäpp. En av karaktärerna ser konstant förolämpad ut och flygplan sprängs om de läcker bränsle på snö. Jag höll mig däremot vaken under filmen eftersom den var så pass dålig att jag förstummad ändå fann mig själv smått road.

Vill ni ha ett sömnpiller eller två kan ni se dem, annars föreslår jag att ni sysselsätter er med att titta på när ert hår växer för det är roligare.