onsdag 2 maj 2012

Mum and dad (2008)

 


Polska Lena har just börjat jobba som städare på Heathrow och lärt känna Birdie och hennes bror Elbie. När Lena missar bussen efter jobbet erbjuder sig Birdie att ordna skjuts åt henne med sin pappa. Lena följer med syskonparet hem. Någon knockar henne och hon vaknar bunden i en säng, oförmögen att tala. 

 
Mum and dad fångade min uppmärksamhet eftersom den påminde mig om en favorit från början på 90-talet - The people under the stairs; missanpassade vuxna kidnappar barn och tonåringar för att uppfostra dem som sina egna. Det är bara det att om de inte lyder så råkar de illa ut. I Mum and dad lyckas de porträttera en sjuk och störd familj som inte kompromissar utan deras offer får anpassa sig och bli som dem eller dö.

 

Fastän Lena (Olga Fedori) knappt pratar under större delen av filmen lyckas hon ändå förmedla en känsla som gör att man bryr sig om henne och tycker synd om henne. Pappan i familjen var däremot lite väl slät, han hade kunnat göras bättre. Huset är vad jag skulle förvänta mig att en psykopatisk, brittisk familj skulle bo i – stort, slitet och skitigt med en vuxen dotter fastkedjad i en säng på övervåningen. 
Filmen är bra men inte lika bra som The people under the stairs men å andra sidan är det svårt att slå tonårens skräckfavoriter.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar