fredag 25 maj 2012

It (1990) - Remakes del 8


It, eller Det som vi säger i Sverige, är en miniserie från 1990, baserad på en bok av Stephen King.


Filmen (ja, jag kallar den film även om det var en miniserie för TV) handlar om ett gäng utstötta barn som finner varandra under en sommar. De får inte bara nya vänner, de måste även kämpa mot en ondska som hemsökt staden i generationer. Vad som verkar vara en ond clown kidnappar och mördar flertalet barn. Efter att ha stått ansikte mot ansikte med Pennywise lyckas de fördriva honom.
Trettio år senare blir de alla kallade för att avsluta det de påbörjade och döda Pennywise en gång för alla.

Det här är en film som har följt med mig länge. Redan som trettonåring satt jag och skrek framför TV'n tillsammans med mina kompisar. Tim Currys porträttering av en ond clown gjorde att min redan hälsosamma misstanke mot clowner blev starkare.

Det har varit lite snack om en remake av Det och för att kunna ta bättre ställning till om en sådan behövs eller ej såg jag om filmen förra veckan. Jag är inte emot remakes över lag, jag tycker bara att en del känns helt omotiverade då originalen är så himla bra. Är Det så himla bra då att den inte behövs göras igen? Att den är gjord direkt för TV drar ner kvalitén lite grann. Barnskådespelarna är bättre än de vuxna, manuset är lite halvtruckigt och följer inte boken speciellt bra och slutet är bedrövligt. MEN.. Jag anser att det här är en film som är så pass bra ändå att den bör ses av alla som gillar skräck. Man får bara inte missa Tim Currys brilljanta porträttering av en mordisk clown. 


Vad gäller en remake så kan jag faktiskt tänka mig att ta en titt, men bara om den får tillräckligt hög åldersgräns. Allt för ofta försöker filmbolagen mesa ner handlingen så en film blir lite mer barnvänlig, bara för att kunna tjäna några extra dollar på en lite bredare publik. 

Tack till Warner Bros för recensionsexemplaret.


5 kommentarer:

 1. Fy fan vad vidrigt, jag hatar clowner. Nu kommer jag få mardrömmar i natt, ha ha

  SvaraRadera
 2. Hoppas det inte blir en remake av gamla filmen. Jag anser att det är en stor skillnad mellan en remake och en ny filmatisering.
  En filmatisering av vilken bok som helst, så länge det inte handlar om en kort novell, kommer att bli en "mager" version av originalverket. Inget ont i detta, böcker och filmer är olika media.
  Ordspråket "en bild säger mer än tusen ord" är inte helt fel, men kan också vändas till att "en välskriven mening kan inte göras rättvisa av ens en timmes film". Den största anledningen är väl att vi alla får egna uppfattningar av en bok, och en filmatisering kan antingen stämma med vår egen upplevelse av det skrivna ordet eller bli en besvikelse.
  Alla bra verk förtjänar många filmatiseringar. Då kan man välja sin egen favorit bland dem.
  Om de utgår från boken och gör något helt nytt så kan det bli sevärt. Och om man inte gillar den; ignorera den och titta på den gamla igen.

  Donk

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med om att ifall de följer boken mer kan det bli intressant.

   Radera
 3. *ryser* Behövde bara se bilderna för att inse att det inte blir mycket sömn i natt..tyfusan så läskigt!

  SvaraRadera
 4. Kanske en av världens äckligaste clowner!

  SvaraRadera