måndag 2 april 2012

Red State (2011)Tre tonårspojkar. Religiösa fanatiker. John Goodman. Skjutvapen. Gladpack. 
Filmen vill att man ska bli trygg i sin förvissning om att man vet var den ska ta vägen men den överraskar mer än en gång. Mer tänker jag inte skriva om handlingen för det här är en sån där film man bör veta så lite som möjligt om innan man ser den. 


Jag kan däremot nämna detaljer kring filmen som att det är Kevin Smiths billigaste film sedan Chasin Amy. Red State hade en budget på 4 miljoner dollar och 5000 dollar avsatt för specialeffekter. Att jämföra med hans föregående film Zack and Miri make a porno som hade en budget på 24 miljoner dollar. Han distribuerade dessutom filmen själv, utan att blanda in något stort filmbolag.


Jag kan kan även nämna varifrån Kevin Smith fick sin inspiration;
Westboro Baptist Church (WBC) som drivs av familjen Phelps är en familjesekt som avskyr många saker; homosexuella, judar, Obama, Amerikanska soldater etc. De reser land och rike runt för att protestera vid begravningar för folk som de tycker bryter mot deras syn på världen och religion. Kevin Smith blev inspirerad av en dokumentär om WBC och bestämde sig för att göra en film om en familjesekt med extrema åsikter, precis som Phelps. Detta gillades inte av WBC och de dök upp på flera ställen under Smiths turné med filmen. Han bjöd in dem att se Red State och sedan komma upp på scenen och säga sitt om vad de just sett, men ingen av dem stannade kvar mer än sju minuter.
Kevin Smith uppmuntrade fans att motprotestera och de utnumrerade ordentligt den handfull medlemmar från WBC som var där.


Red State är en toppenfilm, helt klart sevärd och underhållande med flertalet riktigt bra skådespelarprestationer.


3 kommentarer:

  1. Ja, måste säga att det här är en film jag också varmt rekommenderar. Den både överraskar, förbryllar och berör. Gillar Kavin Smith, men hade inte förväntat mig någonting så starkt trots det. Tummen upp.

    SvaraRadera
  2. Håller helt klart med Johan. En bra film som är underhållande. Ger den en tumme upp jag med.

    Ett tips att använda dig av när du vill få mer läsare till din blogg är att använda www.Qlose.se :) såg att du hade lagt ut en länk på Pusha. Jag använder båda till min blogg för att få lite läsare.

    SvaraRadera