tisdag 24 april 2012

Biolotteriet i USA

 
Mitt inlägg om Iron Sky på bio och nötterna som var där fick mig att tänka tillbaka på när jag under 2006 hälsade på en kompis i USA. Vi ville gå på bio och valde Underworld Evolution. Första förvåningen var att min kompis barn på 7 och 12 år fick följa med eftersom filmen var "Rated R". Det är inte som här där 15 års åldersgräns betyder 15 år och du kommer inte in ens i vuxens sällskap. Rated R betyder att de under 17 får se filmen oavsett hur äcklig den är om de har med sig en vuxen. Sen var naturligtvis allting större än vad det är här - större popcorn, större drickor, smörpumpar till dina popcorn så du kunde dränka dem i flott. Större biobesökare och större säten. Den största förvåningen för mig var dock att det var helt laglöst. Där sitter alltså lilla väluppfostrade svensken  med tydliga uppfattningar om hur man beter sig under ett biobesök och försöker se på en film när folk pratar hejvilt i mobiltelefon (även min kompis man), det sparkas i säten, det kastas popcorn, det är minst fem spädbarn i salongen och de har absolut inget biovett kan jag tala om. Mitt sällskap frågade mig efter filmen om jag tyckte den var bra. Jag var totalt traumatiserad och kunde inte ens komma ihåg vad skiten handlade om.


Så kanske det inte är rätt att klaga på en eller två smååå brott mot den oskrivna biolagen när vi går på bio här i Sverige?

Jo, det är det! Det här är inte USA, det här är Sverige och här sköter man sig!
2 kommentarer:

  1. Låter ju som rena helvetet att gå på bio där, skulle kunna acceptera en viss anarki om det är något spektakel kopplade till filmvisningen. Tex som med The Rocky Horror Picture Show-visningarna i USA där publiken klär ut sig.

    SvaraRadera
  2. En sådan visning skulle jag hemskt gärna gå på, men då handlar det om en helt annan kulturell tillställning. Nä, vanlig bio är nog bäst här hemma.

    SvaraRadera