fredag 2 mars 2012

The Woman (2011)


Chris Cleek jobbar som advokat i en småstad och har en till synes perfekt familj och en perfekt liten gård utanför samhället. När han en dag snubblar över en förvildad kvinna i skogen bestämmer han sig för att ta hem henne och lära henne vett och etikett. Synd bara att Chris själv inte har någon större koll på vad som är rätt och fel och att kvinnan lever efter sina egna regler.


När jag fick dvd'n och läste på baksidan så står det om hur Kvinnan är den enda överlevande från en våldsam klan som funnits i årtionden. Hennes sista släkting dödas i en strid med polisen och hon är ensam och skadad. Av detta får man inte se någonting över huvud taget. Filmen börjar när Kvinnan redan är skadad och hennes bakgrund tas aldrig upp. Det står nämligen ingenstans på omslaget att The Woman faktiskt är en uppföljare på Offspring. Har man däremot sett sin beskärda del av inavelsfilmer så förstår man nog ändå vem/vad hon är. 


För mig är det här en film som tar upp vad som kan hända efter att man sett den senaste inavelsfilmen om en kannibaliserande familj. Den för handlingen vidare från det sunkiga hillbillie-huset där tandlösa missfoster med två snoppar terroriserar vilsna ungdomar till en idyllisk gård utanför en småstad där allt borde stå rätt till. Men... The Woman är nog den mest skruvade rape-revengefilm jag sett hittills. Förutom en förvildad, smutsig och blodtörstig kvinna inlåst i en källare som utsätts för synlig misshandel och våldtäkt blir hela Chris familj våldtagna på ett eller annat sätt. Dock visas inte allt detta men man märker tidigt att det är något fel på familjedynamiken. Karaktärerna är så pass bra utförda att man förstår hur det står till utan att det behöver berättas. När så första slaget kommer blir man inte förvånad.


Något som däremot är förvånande är hur dålig skådis Carlee Baker som spelar läraren är. Som tur är har hon inte allt för många minuter att synas på men man undrar om de verkligen trodde att hon skulle höja kvaliteten på filmen bara för att hon har snygga ben. 


Ett annat litet minus är att Kvinnan är väldigt bra utförd och ser smutsig och äcklig ut med bla riktigt skitiga tänder. Så hon bryr sig alltså inte ett skvatt om kropps- och munhygien. Däremot har hon tagit sig tid att raka sig under armarna? Fegt av filmskaparna att inte våga lite hår.

Trots dessa nackdelar är filmen tillräckligt konstig och fängslande för att vara riktigt bra.


1 kommentar:

  1. Tackar för tipset. Hade nästan missat både den här och föregångaren totalt.
    Creepy!

    SvaraRadera