onsdag 5 september 2012

Resident Evil - TV-spelen, del ett

På sistone har det blivit mer TV-spel än film. Jag, dottern och min syster Lisa har suttit och plöjt igenom Resident Evil 1,2,3 och Zero. Vi är nu mitt inne i Code Veronica och efter det blir det 4:an och 5:an.

Residen Evil - Gamecube, remake


Resident Evil
Resident Evil 1 utspelar sig  24 juli 1998.
I Arklay Mountains utanför Raccoon city har det skett en hög med brutala mord. S.T.A.R.S Bravo-team har skickats ut för att undersöka dem men när de inte rapporterar in skickas Alpha-team ut för att hitta igen dem. De hittar Bravos helikopter men blir sedan attackerade av vilda hundar och tvingade att ta skydd i en gigantisk herrgård. Väl där inne hörs ett skott och äventyret tar sin början.

Här får man välja mellan att spela Chris och Jill. Det skiljer sig lite mellan deras historier och man får olika hjälpkaraktärer beroende på vem man spelar. Vi valde Chris och började gå lös på monstren.

Chris Redfield och Jill Valentine

När originalspelet släpptes till Playstation 1 så köpte jag det och spelade det och blev vettskrämd. Jag hade länge velat spela om det men kände att den gamla grafiken faktiskt inte kändes speciellt tilltalande längre.

Resident Evil - originalgrafik
Så det blev att spela remaken från 2002 som har en del ändringar men jag kände ändå att det var hur bra som helst. Hittills är detta favoriten av de vi spelat.
Däremot så var kontrollen väldigt förvirrande i början så trots att man efter ett tag fick in en rutin på hur man rörde Chris så såg han alltid stupfull ut där han sprang och vinglade. (Kontrollen är karaktärsrelativ; framåt på kontrollen är alltid Chris framåt, höger är Chris höger och vänster är Chris vänster oavsett hur spelet byter scen och vinkel.) Första timmen av spelet satt jag mest och svor och hotade med att sluta spela och aldrig plocka upp handkontrollen igen. Men skam den som ger sig. Tillslut lurades hjärnan till att tro att det är ett helt okej sätt att spela på och vi kunde klara av spelet.

Chris Redfield i remaken av Resident Evil.


Resident Evil Zero - Gamecube


Resident Evil Zero

Zero utspelar sig  just innan första Resident Evil (23 juli 1998) och man får följa Rebecca Chambers från S.T.A.R.S Bravo-team. Här får man välja mellan att spela Rebecca eller Billy Cohen. Billy är en förrymd fånge som Rebecca stöter på efter att hon separerats från sitt team. De söker igenom ett zombie-infesterat tåg och och leds därifrån vidare till ett av Umbrellas träningsfaciliteter.

Känns tryggt att ha en polare med sig när man träffar på zombiesar.


Vi valde att spela Zero efter ettan eftersom den släpptes efter den, trots att den utspelar sig före. 

Zero har bra miljöer och äckliga monster i form av bland annat insekter och iglar. Personligen så hatar jag insekter så när de kom blev det knäckvarning i byxan. Eftersom vi först spelade igenom Resident Evil 1 så var jag varm i kläderna när det gällde den lätt bökiga styrningen. Däremot var jag inte helt förtjust i att fenomenet Item box var borttaget och man fick drälla runt saker på golvet för att sedan springa tillbaka genom hela spelet för att man inte fått med sig rätt grej. En rolig sak däremot var att man oftast har de två karaktärerna med sig och kan byta mellan dem när man vill. En del pussel är dessutom anpassade för att man ska dela upp dem och hoppa mellan dem för att komma vidare. Trots att Lisa inte riktigt gillade Billy och Capcom klämt fram en av sina sämsta antagonister så tog vi oss igenom spelet utan större missöden. Eftersom Rebecca dyker upp i RE 1 så tyckte vi alla att det var kul att få spela igenom hennes historia också.Resident Evil 2 - Gamecube

Resident Evil 2
I september 1998 anländer Leon S. Kennedy till Raccoon City för att börja sitt nya jobb som polis. Väl där möts han av kaos och zombies. Han träffar även Claire Redfield som letar efter sin bror Chris. Här fortsätter man att få reda på Umbrellas onda planer medan man slåss mot lite nya monster och kämpar sig genom en mystisk och gigantisk polisstation. Nya sidokaraktärer introduceras och man får lite större förståelse för vad det är som pågår med alla virus hit och dit. 

Vi valde att spela Leon då det är en storfavorit för en av oss.

Leon S. Kennedy och Claire Redfield.
Det var otroligt roligt att få spela igenom tvåan igen. Jag kände däremot att jag inte hade behov av att spela det flera gånger för att se alla slut och låsa upp kläder etc då jag gjorde allt det när spelet var nytt. Nej, vårt mål är att plöja igenom alla spel en gång innan Resident Evil 6 släpps, och eftersom det är i höst så lägger vi på ett kol.Resident Evil 3 - Nemesis - Gamecube

Resident Evil 3 - Nemesis
Jill överlevde incidenten i Arklay Mountains och lämnar S.T.A.R.S efter att myndigheterna vägrat tro på deras berättelse om vad som hände där. Två månader senare försöker hon lämna Raccoon City men det är för sent - ett virus har spridits i staden och förvandlat dess invånare till zombies. Men inte nog med det - Umbrella har skickat ett gigantiskt monster för att utplåna alla S.T.A.R.S-medlemmar, inklusive Jill.

Jill Valentine och Carlos Oliviera.
 Här får man inte välja mellan två olika karaktärer utan det är Jill Valentine från Resident Evil ett som är huvudpersonen. I kortare segment får man däremot bekanta sig med den räddhågade Umbrella-soldaten Carlos Oliviera. Trots att han i början är en fjantig morsgris så känns det ändå betryggande att man inte är själv. 

Gata i Resident Evil 3 - Nemesis
I trean är det mycket springande på stadens gator och jag saknade de maffiga och mystiska miljöerna från ettan, tvåan och zero. Trots det är det ett bra spel, bara inte lika bra som sina föregångare. Man blir dessutom konstant terroriserad av Nemesis och att försöka döda honom är lönlöst. Nej, fly, fly, fly är vad det går ut på. Trots konstant stress och kurragömma med Nemesis plus lite besvikelse över de oengagerade miljöerna är det ju ändå roligt att få ta del av ännu mer av Resident Evil-universumet. 

De har lagt till lite nya element som att man kan blanda sin egen ammunition, tvärvändning av karaktären och dodge. De två sistnämnda är super, att blanda krut känns lite överflödigt.

Spelet utspelar sig ungefär samtidigt som Resident Evil 2 och man får under en kort stund återbesöka polisstationen.
Vi har nu haft ungefär en veckas paus men idag ska vi fortsätta spela Code: Veronica.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar