onsdag 17 april 2013

Resident Evil: Apocalypse (2004)

Resident Evil: Apocalypse på IMDb

Alice vaknar upp på ett sjukhus i Raccoon City efter att hon överlevt incidenten i The Hive. Hon är ensam och vet inte vad som hände med Matt efter att vitklädda män separerade dem från varandra. Samma vitklädda män som även experimenterade på henne. När hon vandrar ut ur sjukhuset möts hon av förödelse och kaos. De levande döda har spritt sig från djupt under staden till dess yta. Inte nog med det; hon är dessutom förföljd av det värsta hon har stött på hittills – Nemesis. Trots sina nyvunna krafter stöter Alice på många problem, men hon får också några nya allierade under sin flykt från staden. 

Det här är alltså del två i filmserien och tar vid där Resident Evil (2002) slutar. 

Nu kommer jag att jämföra väldigt mycket med spelen, men gör man film av mina favoritspel så kommer jag att jämföra. Del två i filmserien är inte på långa vägar lika bra som del ett, men den fungerar fortfarande om man kan svälja en del saker. Det största felet de gjorde med den här filmen var att de blandade in karaktärer från spelen. Första filmen var mycket lättare att gilla då den gav intrycket av att vara en helt egen tolkning av RE-universumet som inte försökte blanda in för mycket av spelens element. Apocalypse tar väldigt mycket från Resident Evil 3: Nemesis och kryddar med lite Resident Evil Code: Veronica.
 
Sienna Guillory som Jill Valentine

Jill Valentine som figurerar i en hel del av spelen är med i Resident Evil: Apocalypse. Hennes bakgrundshistoria får man däremot via snabba bilder på tidningsklipp och förvirrade poliser som säger ”Valentine was right”. Här försöker de på något sätt slänga in att hon ju faktiskt är en f.d medlem av elitstyrkan S.T.A.R.S. och redan har stött på zombies. När hon sedan visas i bild så får man intrycket av att hon efter att hon lämnat S.T.A.R.S börjat jobba som prostituerad. Visst, hon har likadana kläder som Jill Valentine har i spelet Resident Evil 3: Nemesis, men det spelet är från 1999 och vad som kanske fungerar där fungerar inte lika bra på en riktig människa. Hon har dessutom en äckligt dryg personlighet och fel hårfärg. Stackars Jill som är en av huvudkaraktärerna i spel-universumet blir här en lätt irriterande och överflödig karaktär, då ju Alice har begåvats med superkrafter och kan rädda allas dag.

Oded Fehr som Carlos Olivera

Carlos Olivera, även han från Resident Evil 3 är också med i filmen. I spelet är han lite feg och gnällig till en början, men han mognar och tar ansvar ju längre in i spelet man kommer. Filmens Carlos är macho och redan från sekund ett visar han vilken god människa och naturlig ledare han är. Samspelet mellan Jill och Carlos saknas eftersom Alice ska klämmas in i ekvationen och ta Jills roll, trots att Jill är med.


Nemesis - S.T.A.R.S baneman

Sedan har vi S.T.A.R.S. - Special Tactics and Rescue Squad - en specialstyrka som lydde under Raccoon Citys poliskår. Jill var en medlem av denna elitgrupp, vars uppgift i filmen bara är att visa att Nemesis minsann har ett stort vapen som kan skjuta ihjäl exakt de han vill. Spelens S.T.A.R.S spelade en väldigt stor roll då två av huvudkaraktärerna och många sidokaraktärer inledde sin tid med oss som medlemmar. De var de goda som, trots att de i början inte visste det, stod mot det onda som Umbrella representerade.

Angående namnet Ashford som filmens mest framstående vetenskapsman heter (och även hans dotter) så är det taget från spel-universumet. Familjen Ashford har en lång och komplicerad historia som man totalt struntat i. I spelen var Edward Ashford en av Umbrellas grundare. Hans son Alexander experimenterade fram tvillingar – Alfred och Alexia. De två var en aning för smarta för allas bästa och inget gick som Alexander tänkt sig. Deras historia berättas i Resident Evil Code: Veronica.

Det stör mig att ifall de nu måste blanda in karaktärer från spelen kan de väl ändå göra dem rättvisa. Att Ashfords historia dessutom ignoreras ger en ganska tydlig hint till att  Paul W.S Anderson, manusförfattare/producent helt struntar i Umbrellas ursprung och genom att göra så förkastar en hel del bra karaktärer. En tråkig trend som han tyvärr började med när han skapade första filmen.

Om jag ska försöka bortse från spelen så är Jill fortfarande en löjlig och överflödig karaktär och Alices superförmågor tar bort en hel del av spänningen, då hon ju så tydligt är överlägsen alla, allierade som fiender. Men trots att jag gnäller mycket på filmen så går den faktiskt att se i brist på annat. Det finns mycket där ute som är sämre än Resident Evil: Apocalypse.


Jill och Carlos i Resident Evil 3: Nemesis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar