torsdag 14 mars 2013

Resident Evil (2002)

 Resident Evil på IMDb
Alice (Milla Jovovich) vaknar upp med minnesförlust i en fantastisk herrgård. Hon tittar sig omkring och inser att hon verkar bo där tillsammans med sin man. Efter bara en kort stund blir hennes värld ännu mer förvirrande när militärer bryter sig in i jakt på Matt – en polis. Militärerna, ledda av James ”One” Shade, visar sig lyda under det gigantiska läkemedelsföretaget Umbrella. Alice får veta att hon egentligen inte bor i herrgården utan jobbar som säkerhetsansvarig för samma företag. Hon och hennes partner var stationerade för att vakta nedgången till The Hive.


The Hive ligger under staden Raccoon city och är en hemlig forskningsanläggning. Flera hundra människor arbetar och bor där. Stadens datasystem styrs av The Red Queen – en artificiell intelligens. Red Queen blev mordisk och dödade alla därnere. De vet inte varför men misstänker inblandning utifrån. Hon släppte även ut nervgas i omkringliggande utrymmen, som herrgården. Gasen gjorde att Alice blev medvetslös och gav henne temporär minnesförlust. Så fort Umbrella märkte att något hänt skickade de ut James och hans team för att kontrollera vad som hänt.

De tar sig alla ned till The Hive och hittar Alice partner på vägen dit. Även han har utsatts för nervgasen och lider av minnesförlust.
Anläggningen verkar till en början vara tom, men snart får de erfara att de måste kämpa mot både the Red Queen och invånarna i The Hive. De dödades nämligen inte bara utan utsattes även för sina egna experiment. T-viruset har förvandlat dem alla till levande döda. 

Eric Mabius som Matt Addison
Under deras desperata försök att ta sig ut igen börjar Alice minnas mer och mer. Hon inser snart att hon på något sätt varit delaktig i det som hänt därnere. Snart uppdagas även Matts motiv och de lär sig alla mer och mer om vad Umbrella egentligen sysslar med.

Michelle Rodriguez som Rain Ocampo
Varje gång en bok eller ett spel jag gillar blir en film är jag nervös, för tänk om de inte gör den rättvisa? I Resident Evils fall är jag inte helt missnöjd, men inte heller helt nöjd. Om man bortser från TV-spelet så är det en riktigt bra film. Den har snygga miljöer, zombierna är bra gjorda och handlingen blandar spänning och avslöjande av plotten på ett väl avvägt sätt. Skådespelarna i början av filmen är väl inte de bästa men deras enda syfte är att dö inom några minuter så det kan jag ha överseende med. 

Varför är jag då inte helt nöjd? Jag tycker att spelets handling är bra nog att använda till en film. Jag hade gärna sett att de filmatiserat Resident Evil 1 rakt av. Med mindre ändringar naturligtvis för att få det att fungera på film. Spelet hade mycket mer skräckelement då herrgården där en stor del av handlingen utspelar sig är mörk, vacker och läskig. Dessutom lägger handlingen där grunden för en lång och djup fientlighet mellan hjältarna och Resident Evils ultimata onding – Wesker. Ingen av dessa figurerar i spelfilmen över huvud taget vilket säger mig att de inte kommer att fokusera på djupet på spelets karaktärer oavsett om de tar in dem i senare filmer eller ej.

Men som sagt; om jag lägger min besvikelse åt sidan när det gäller kopplingen till spelet så är filmen Resident Evil riktigt bra och helt klart sevärd.2 kommentarer:

 1. Kommer du att skriva om de andra Resident Evil Spelen som tex Survivor, Gaiden, Chronicles, Zero?

  SvaraRadera
 2. Survivor och Gaiden har jag inte spelat och kommer troligtvis inte att göra det heller.

  Jag är inte heller ett fan av rail shooters som chronicles är (om du menar umbrella och darkside) så det är inte prio att spela igenom och skriva om dem, däremot vill jag ju ta del av så mycket som möjligt av RE-universumet och även fast de upprepar mycket av det man spelat i de tidigare spelen så har de ju även lite ny handling. Så jag säger kanske där. :)

  Zero däremot har jag skrivit om här: http://skrackelfilm.blogspot.se/2012/09/resident-evil-tv-spelen-del-ett.html

  Jag ser fram emot när de släpper Revelations till andra format än Nintendo 3DS i maj i år. Det är helt klart ett spel jag vill spela.

  SvaraRadera