tisdag 5 mars 2013

Resident Evil 6 (2012)Resident Evil 6 släpptes i oktober förra året och spelet tar vid efter den animerade filmen Resident Evil Damnation, som också släpptes under 2012. 

Det första man måste göra när man börjar spela är att köra igenom ett ganska långt intro där man får lära sig om kontrollerna, helande osv. Det är snyggt gjort och man får mersmak och vill kasta sig in i spelet för att få veta mer om de händelser som utspelar sig där. Tyvärr så märker man sedan att introt var lite överflödigt och kunde ha gjorts annorlunda. 

Efter introt får man välja om man vill spela Leon S. Kennedy, Chris Redfield eller Jake Muller. Alla tre scenarion är sammankopplade men de har olika interfaces, miljöer och framförallt olika stämning.
Jag har bara spelat igenom spelet en gång och det känns så stort att jag fortfarande har lite svårt att smälta det och ta in alla intryck. 


Jag vet dock med säkerhet att Leons del är den bästa då den tar oss tillbaka till ”vanliga” zombies, kyrkogårdar och andra läskiga platser. Det var riktigt härligt att få känna att de inte tappat greppet om gammal hederlig survival horror.


Denna gång har Leon med sig Helena Harper; en agent med en hemlighet. Som tur är kan Helena ta hand om sig själv och behöver inte räddas stup i kvarten som en viss Ashley Graham i RE 4.På andra plats kommer Jake med sin speciella närstridsfärdighet. Jake Muller må vara ett nytt ansikte för oss men hans följeslagare Sherry Birkin har vi stött på tidigare i Resident Evil 2, även om hon då var ett litet barn. De här två är det mest balanserade paret eftersom de båda är mer eller mindre nya och inte behöver leva i Chris eller Leons skugga.


Sist (och lite mindre muskelmässigt jämfört med hur han såg ut i RE 5) kommer Chris. Hans del av spelet är i stort sett bara fullt ös i oskrämmande miljöer. Hans kompanjon är Piers Nivans; en ung BSAA-agent. Jag var väldigt anti-Piers först men han växte snabbt på mig och blev tillslut en helt okej sidekick till Chris.


Resident Evil 6 har gott om bosstrider och man får uppleva de flesta av dem mer än en gång, på gott och ont. Den röda tråden genom allt detta är Ada Wong och om man tyckte att hon var förvirrande och hal förut är det ingenting mot för vad hon är här. Förutom Ada har vi även C-viruset som gör livet surt för alla och tvingar oss att försöka stoppa dess spridning och hitta ett vaccin.

Man får dessutom möjlighet att spela som Ada för att få lite mer klarhet i vad det är hon sysslar med. Hennes scenario är kortare men fullt av spännande sekvenser. 

Ada Wong - Hal som en ål.
Jag tycker att spelet är riktigt snyggt och det har bättre kontroll än RE 5 som ändå försökte vara ett actionspel men förstörde lite för sig själv med karaktärernas klumpighet vad gäller styrning. I det här spelet kan man för första gången faktiskt ha användning av närstrid på ett sätt som är både effektivt och kul. Dessutom kan man röra sig medan man siktar. En nackdel med spelet är att varje kapitel är för långt. Precis som i femman får man poäng efter varje och kan spela om kapitlet för att förbättra sin ranking, men det tar för lång tid. Där förlorar spelet en del omspelningsvärde och det är riktigt synd.

Jag måste dessutom säga att jag saknar de gamla ondingarna. De nya är helt enkelt inte lika intressanta eller skrämmande. Visst, zombievirus är alltid läskigt, men skurken som ligger bakom det hela får gärna vara av Weskers kaliber.
Dessutom undrar jag var Jill Valentine och Claire Redfield tagit vägen. De senaste åren har det fokuserats väldigt mycket på just Leon och Chris. Men jag förväntar mig en Resident evil 7 inom några år och där kanske Jill och Claire får lite mer (zombie)kärlek. 

För att sammanfatta så är Resident Evil 6 ett ruskigt bra spel, trots lite kärleksfullt gnäll från min sida.

Se även:

Resident Evil 0, 1, 2 & 3
Resident Evil Code Veronica
Resident Evil 4
Resident Evil Degeneration
Resident Evil 5
Resident Evil DamnationInga kommentarer:

Skicka en kommentar