tisdag 5 november 2013

Paranormal Activity 4 (2012)

PA 4 på IMDb


Tonårstjejen Alex bor tillsammans med sina föräldrar och sin lillebror Wyatt. Allt verkar bra utåt sett, men hennes föräldrar är på väg att glida ifrån varandra. Som tur är har Alex sin bästa vän Ben som hon kan anförtro sig åt och dela sin oro över sina föräldrar med. När den nyinflyttade kvinnan i huset mitt emot dem blir sjuk tar Alex föräldrar på sig att vara barnvakt åt kvinnans sex-årige son Robbie. Detta ger Alex något annat att anförtro åt Ben, nämligen att Robbie verkar vara hemsökt. Konstiga saker händer runt omkring honom och i huset. Ben hjälper Alex att sätta upp övervakning via familjens laptops så de kan gå till botten med vad det är som händer.
Vad Alex inte vet är att för fem år sedan mördade en kvinna vid namn Katie sin sambo, sin syster och sin svåger innan hon kidnappade sin ettårige brorson Hunter och försvann.


Paranormal activity 4 är en uppföljare och utspelar sig alltså fem år efter del ett och två.

Det här är en av de sämsta filmerna jag sett när det kommer till handling och utförande. Skådisar och effekterna är riktigt bra, men handlingen och stämningen är urusel. Vi får följa Alex som märker att det börjat spöka sedan Robbie flyttat in. I början tittar hon igenom filmklippen som hennes vän Ben hjälpt henne att spela in via olika laptops runtom i huset. Där ser de lite småläskiga saker, men inget som bevisar att något övernaturligt är närvarande. När saker faktiskt börjar hända så har Alex och Ben slutat titta på filmklippen och famlar runt i blindo, helt ovetandes om att Alex hissats upp av någon osynlig kraft när hon sov och att hennes mors kniv blivit stulen mitt framför hennes näsa etc. Jag tror de försöker förklara bristen på intresse för inspelningarna med att Alex glömt bort hur man loggar in för att komma åt dem. Hon är en tonåring, nog fan borde hon komma ihåg sin mailadress och ett enkelt lösenord. Hon är ju inte en 95-årig dataanalfabet.


95-årig dataanalfabet?

Efter att ha genomlidigt större delen av filmen får man veta den stora twisten. Som är pytteliten och inte alls överraskande för den räknar man ut i första scenen med Alex familj. Så det försöket till att göra filmen mer intressant föll helt platt, vilket gör att resten av filmen blir om möjligt ännu tråkigare. Inte ens när det verkligen börjar hända saker och folk flyger åt höger och vänster och dör är det intressant eller spännande. Bästa ögonblicket i hela filmen var när kameran blev svart och jag insåg att filmen var slut.


Snyggt men oskrämmande.


Jag bör nog nämna att jag tycker att de tre tidigare filmerna går att se. De är inte det bästa jag sett i skräckväg och jag tycker att det kan kännas krystat ibland med övervaknings- och handkameror som ska lyckas fånga allt intressant, men de lyckades ändå vara läskiga nog för att ge lite rysningar. Fyran däremot lyckades inte skrämma mig över huvud taget, trots att jag är väldigt skvätträdd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar