fredag 11 oktober 2013

Apartment 1303 (2012)

Apartement 1303 på IMDb

Janet Slate klarar inte av att bo med sin alkoholiserade mamma längre och bestämmer sig för att flytta, trots att hennes syster Lara ber henne att tänka om. Men det är för sent. Janet har redan skrivit på kontraktet och flyttar in i lägenheten. Redan första dagen märker hon att något är fel, men hur fruktansvärt fel det är kan inte ens hon ana.

Lägenhetens osynliga hyresgäst

Jag såg denna fruktansvärda film en kväll när jag var trött och tänkte att jag kunde slå på något att somna till. Tji fick jag. Filmens kasshet höll mig vaken så jag i slutändan såg hela skiten ändå.
Redan från första sekund avskydde jag skådespelarna. Janet går omkring och pratar för sig själv och det är så tydligt att det är för att vi tittare ska förstå vad det är hon tänker och känner. Det behövs inte, vi är inte efterblivna. Janet däremot är efterbliven. Hon skriver på ett kontrakt på en lägenhet hon inte ens sett, i ett slumområde där en rik liten flicka som hon inte passar in på en fläck. Hon påstår att hon har en pojkvän, Mark Taylor, men han är mest undvikande och verkar inte alls engagerad i henne. 

Julianne Michelle som Janet Slate
Hon utsätts för spökerier och dåliga lukter men lämnar inte lägenheten, för hennes fulla mamma är ju så hemsk och otrevlig. Hemskare än ett illvilligt spöke tydligen. Inte nog med att det spökar och luktar lik i lägenheten, grannflickan är läskig nog för att man ska lämna huset och aldrig återvända. Dessutom är fastighetsskötaren pervers och otrevlig. Men Janet stannar, vilket leder till att hon dör. Hon faller dramatiskt ned från sin våning högt däruppe och landar framför fötterna på sin älskare. Efter att ha fallit så pass långt tror jag inte att man landar fint på rygg med lite blod sipprandes från bakhuvudet, det skulle snarare vara en köttpöl. Men det skulle väl inte bli lika bra scen om älskaren var tvungen att förfära sig över människomos istället för en vacker, oförstörd flicka.

Mischa Barton som Lara Slate

Här borde filmen ha tagit slut. Janet brydde sig inte om alla tusen varningstecken och fick stå sitt kast. Slutet gott, inget gott. Men nej, här kommer Lara in i bilden. Fram tills nu har hon bara lallat runt och bråkat med sin mamma. Hur två ”erfarna” skådespelare kan prestera så dåligt är bortom allt förstånd. Lara spelas av Mischa Barton som vi sett i bla O.C. Nu var jag inte ett fan av den serien, men jag uppfattade henne aldrig som världens sämsta skådis. Något jag gör nu, efter att ha sett henne i Apartment 1303. Hennes mor, Maddie Slate, spelas av Rebecca De Mornay.  Mina starkaste minnen av henne var från Handen som gungar vaggan och De Tre Musketörerna. Men i och med hennes totala magplask i Apartment 1303 kommer hon för alltid att vara ”handen som skriver på kontrakt för skitdåliga filmer och sedan skådespelar som att hon inte bryr sig ett dugg”.

Rebecca De Mornay som Maddie Slate

När så Lara också fått nog av sin elaka mamma flyr hon hemmet och flyttar in i Janets lägenhet. Där använder hon Janets saker och sover i Janets säng, utan att byta sängkläder ens. Hon får veta av polisen att flertalet unga kvinnor dött i lägenheten vid minst fyra olika tillfällen. Det första fallet var en dotter som mördade sin prostituerade mamma och sedan tog självmord.
Lara lyckas tvinga Janets ”pojkvän” att sova på soffan ifall något otäckt skulle hända. Mark lyder snällt trots att han har en son hemma som behöver honom eftersom han ligger i skilsmässa med sin fru.
Det dröjer inte länge innan även Lara märker av konstigheterna och i slutändan är hon lika dum som sin syster. Spöket som hittills nöjt sig med att dunka pannan i fönsterglaset och ta långa bad i diskhon blir tillslut less på att idioterna stannar kvar och puttar Mark ut genom fönstret. Han landar säkert på balkongen, men dör ändå. Lara flyr ut i korridoren där den stora twisten kommer – alla på våningen är spöken! Hur kan alla på våningen vara spöken? Finns det ingen hyresvärd som märker att ingen bor i deras lägenheter, att de inte får in hyror? Nä, tydligen inte. Hon flyr in i sin lägenhet igen. Sen kommer Laras mamma och blir dödad för att spöket puttar henne på kniven som Lara håller i sin hand. Riktad mot sin harmlösa mamma som bara vill hjälpa. Här tycker tydligen spöket i lägenheten att hon gjort tillräckligt för hon låter Lara leva så att polisen kan komma och hämta henne.

Regissör, skådespelare, manusförfattare, kameramän, ja alla som haft ett finger med i skapandet av denna förfärliga film borde tvingas bära skämshattar i tio år framöver. Fy!

Detta är för övrigt en remake av en japansk film från 2007 som också heter Apartment 1303. Jag vet inte om den är bättre men man kan ju alltid hoppas. Att det skulle finnas två så här dåliga filmer i världen är otänkbart.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar