lördag 11 augusti 2012

'Salem's Lot (TV 2004)


Miniserien är baserad på Stephen Kings roman med samma namn. Det var väldigt länge sedan jag läste boken så jag skriver den här recensionen utan att jämföra filmen med boken.

Författaren Ben Mears återvänder till småstaden där han växte upp för att äntligen möta sina egna demoner och ta tag i vad som hände honom i Hubie Marstens hus när han var liten. Ondskan som då förpestade Salem's Lot verkar ha fallit i sömn, bara för att vakna upp igen när två män köper Marstens hus och en ung pojke försvinner. Ben, som lyckats hitta vänner och en potentiell flickvän, dras in i en osannolik kamp mot ondskan som anlänt till staden.

Salem's Lot är inte bara en vampyrfilm, den belyser även hur samhället kan se ut i en småstad, med korruption, intriger, lögner. Men den belyser även de bra sidorna som vänskap, kärlek och lojalitet. Allt detta vävs ihop till en trevlig berättelse om en katastrof som förändrar allas liv.

Att en del vampyrer dör bara de vidrörs av ett kors, eller att de kvinnliga vampyrerna ser ut som 80-talsreliker ger bara filmen en viss charm som får en att tänka tillbaka på de lite äldre filmerna i genren.

De har dessutom grävt upp de nu åldrade skådespelarna Rutger Hauer och Donald Sutherland. I och för sig är det svårt att säga om Donald verkligen har åldrats, då han länge sett ut som han gör idag. Vad är hans hemlighet?

Låt oss jämföra:

Donald Sutherland i A time to kill från 1996.
Da Wan (Big Shot's Funeral) från 2001.
Salem's Lot från 2004
 The Hunger Games från 2012
Är han en pensionärsvampyr kanske? 


Det här är andra gången Stephen Kings bok filmas för TV. Den första TV-serien kom 1979 (IMDb). Boken sändes även som en radiopjäs i sju avsnitt under 1995.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar