onsdag 7 december 2011

Shallow Ground (2004)Shallow ground utspelar sig i ett litet samhälle som verkar bestå av en sheriffstation och två hus belägna kilometer ifrån varandra med skog emellan. Nu är samhället säkert större eftersom sex personer försvunnit därifrån under det senaste året, men man får intrycket av att det är extremt litet och väldigt isolerat.
Där arbetar årtiondets sämsta sheriffer. Stuart är less på skogen, Laura är upptagen med sitt eget trassliga kärleksliv och Jack har en extremt dålig hårdag. Den sistnämnda är även plågad av ett fall för ett år sedan; En flicka var försvunnen, men Jack hittade henne hängandes från ett träd. Han hjälpte henne ned och lämnade henne sedan ensam för att själv fortsätta sökandet efter kidnapparen. Som då självklart återvände till flickan och kidnappade henne igen.... ooops. Den flickan var en av sex som anmälts som försvunna. De har alla en gemensam nämnare men sherifferna är för dumma för att koppla ihop dem och således har de när filmen börjar fortfarande ingen aning om vad som hänt dem.

Filmen har förutom korkade sheriffer och en extremt liten småstad ett övernaturligt element som jag fann överraskande. Jag antog att filmen bara skulle handla om de olösta morden men den har även en slags varelse som är tillbaka från döden för att hämnas. Varelsen är relativt äcklig faktiskt fastän den ser ut som en tonårspojke täckt i blod. Det är när det rinner blod ur hans trasiga tånagel eller han kräks blod som han blir vidrig. Det hade räckt med det men filmskaparna tyckte att dåligt animerade spindlar som kryper över honom vid ett tillfälle skulle göra honom läskigare. Det gjorde de inte. Det såg mest ut som att han fick ett släng av lakritssug och fick för sig att trolla fram godis som fick kittla honom.

Pojken dyker upp på sheriffstationen en dag och bara... är. Han säger ingenting utan lämnar lite blod, fingeravtryck, kryptiska meddelanden och visioner och försvinner sedan.
När de kör fingeravtrycken i datorn får de fram sex träffar. Alla sex är personer som försvunnit i området sista året. Aha! En plot börjar ta form. Stuart får dessutom tillfällig superintelligens när han genom att titta på de sex personernas foton och sedan river och scrapbookar lite kommer fram till att de sex tillsammans ser ut som pojken täckt i blod. Hmmm.. jag såg det inte men jag antar att filmskaparna kände att de behövde poängtera ännu mer att pojken har med de sex att göra.

Sedan fortsätter filmen med en massa körande och springande genom skogen. Jack jagar den blodiga pojken, Laura kör iväg för att fixa elen som naturligtvis försvunnit och Stuart kör hem vuxna män som kraschat med en skolbuss. Lauras pappa kommer även och berättar lite kryptiskt att blodiga hämnare har dykt upp överallt. Det avslöjandet känns bara som att de ville att filmen skulle kännas större på något sätt, som att de ville att den skulle ha ett mer invecklat syfte än bara EN blodig spökhämnare. Som att de ville att filmen skulle ha... djup.

Naturligtvis har filmen sin ”spännande” upplösning och det enda jag tänker säga om den är att effekterna och sminket faktiskt är helt okej.

Är filmen då värd att se? Nä, faktiskt inte.

Jag stör mig fortfarande på Jacks hår och five o'clock shadow.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar